SADECE 20 DAKİKANIZ VAR
Bütün sorulara cevap vermeniz ve ülkeyi nasıl yöneteceğinizi açıklamanız için sadece 20 dakikanız var. Laf kalabalığı yok, hamaset yok, iftira yok, propaganda yok. Programı yöneten moderatör sözünüzü kestiği an riayet edeceksiniz. Her türlü soruya hürmet göstereceksiniz. Programın toplam süresi sorular dahil 50 dakika, bir dakika fazla süre yok. Kurallar bunlar. Kabul ediyorsanız buyrun televizyon tartışmasına.
Basın özgürlüğüne, halkın iradesine, insanların zamanına saygı gösteren liderler itiraz etmeden çıkıyorlar sahneye. Önce ITV’de sonra BBC’de. Kimler?
Britanya’nın şu andaki başbakanı Muhafazakar parti lideri Boris Johnson ve ana muhalefetteki İşçi partisi lideri Jeremy Corbyn.
Johnson kapitalist sistemin temsilcisi, Corbyn sosyalist sistemin temsilcisi olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Britanya yol ayrımında. Seçimlere sayılı günler kaldı. İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’den oluşan Britanya geleceğini oylayacak.
Temel konu; Brexit.
Muhafazakar parti iktidar olursa 31 Ocak’ta Britanya Avrupa Birliği’nden ayrılacak. AB ile serbest dolaşım, yerleşim, çalışma, ticaret yasaları değişecek. Dümen ABD’ye kırılacak. Muhafazakar parti lideri Boris Johnson’un sloganı; ” hadi Brexit’i gerçekleştirelim” En baştaki destekçisi ABD başkanı Trump.
İşçi partisi kazanırsa AB ile 3 ay esnek bir müzakere sürecinin ardından referanduma gidilecek. Halka tekrar sorulacak. ” AB ile mi, AB’siz mi yola devam? “
İşçi partisi yeni hükümeti kurabilirse 6 ay içinde Brexit’e bir nokta koyulacak.
HALK BIKMIŞ USANMIŞ DURUMDA
2016 yılındaki Brexit oylamasında halk AB ile anlaşma şartlarının ne olacağını bilmeden oyunu kullanmıştı ve AB’den çıkmak isteyenler çoğunluktaydı.
Şimdi AB’den ayrılmanın Britanya’ya maliyetinin büyük olacağı görüldü. Yeni bir referandum yapılırsa daha adil ve gerçekçi bir sonuç çıkacağı belli.
Buna rağmen, üçbuçuk yıldır gerçekleştirilemeyen, sabah akşam tartışılan bu konudan herkes bıkmış usanmış durumda. “Ne olursa olsun, Brexit konusu hemen kapansın” diyen kesim çoğunlukta. Bu kesim Brexit 31 Ocak’ta gerçekleşecek sözünü veren muhafazakar partiye oy verebilir.
SEÇİM KAMPANYASINDAKİ İKİNCİ KONU SAĞLIK SİSTEMİ
Bütün halk devletin mülkiyetindeki ve işletmesindeki sağlık sistemine (NHS) hayati önem veriyor. Muhafazakar partinin niyeti ABD ile el ele verip, NHS’i kısmen özelleştirmek ama halkın büyük tepkisini gördüğü için şimdi geri adım atmış durumda.
İŞÇİ PARTİSİ SOSYALİST DEĞERLERİNİ SIRALIYOR
67 milyonluk nufusun 2.5 milyonu milyonerse , bu milyonerler daha fazla vergi ödeyecek. Eğitim bedava olacak, sosyal konut verilmeyen yoksul kalmayacak, yaşlılar bakımları için evlerini mecburen bağışlamayacak, ulaşım ucuzlayacak, istihdam arttırılacak, doğaya uygun düzenlemeler ilk sırada yer alacak.
Bu ilkelere kapitalist sistemin muhafızları dışında kim hayır diyebilir? Çoğunluğun işçi partisini desteklemesi beklenir değil mi? Ama hayır öyle olmuyor.
Halkın oy vermesini belirleyen diğer unsurlar çok güçlü. Milliyetçilik, mültecileri istememek, müslümanları güvenliği tehdit eden cihatçı topluluk olarak görmek, Britanya imparatorluk mirası, Rusya korkusu, sistemin temellerini koruma refleksi vb unsurların toplumdaki karşılığı ağırlığını koruyor.
BİR İHTİMAL KOALİSYON
12 Aralık’ta yapılacak seçimlerde bir ihtimal Muhafazakarların ya da İşçi partisinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamayacağını ön görenlerde az değil. Sandığa gitmeyen 9 milyon çoğu genç seçmenin bu seçimlerde oy kullanıp, kullanmaması da asıl belirleyici unsurlardan biri olacak.
ÇİGDEM ANAD
ReplyForward
|